Aeres Hogeschool Almere
Aan één van de hoofdwegen naar Floriade Expo 2022 is bij aanvang van het collegejaar 21/22 de nieuwbouw van groene onderwijs- en kennisinstelling Aeres Hogeschool Almere in gebruik genomen. Een gezonde, inspirerende werk- en leeromgeving in een energieneutraal, klimaatadaptief en circulair gebouw.
Het ontwerp van BDG Architecten weerspiegelt zowel de duurzame identiteit van het onderwijs van de faculteit in Almere als het centrale thema van de aanstaande wereldtuinbouwtentoonstelling: ‘Growing Green Cities’. ‘Groen’ is dan ook een belangrijke bouwsteen voor de nieuwbouw. Enerzijds als het gaat om duurzame, circulaire en zelfvoorzienende oplossingen. Anderzijds is het letterlijk een groene school. De ‘groene long’ met verschillende soorten groene wanden, planten en bomen, beweegt zich als een landschap door het gebouw, van entree tot dak. Het groen prikkelt de zintuigen en heeft als onderdeel van het living lab ook een educatieve waarde; studenten in Almere doen onderzoek naar stedelijke voedselvoorziening en gezond leven in de groene stad én naar de wijze waarop het groen in de school bijdraagt aan de leerprestaties.
Eerste hogeschool met platinum WELL-certificering
Naast een duurzaam beeldmerk moest Aeres Hogeschool Almere bovenal een plek worden waar studenten graag naar toe gaan. Om te studeren én om te verblijven. De gezondheid, het welzijn en het gebruiksgemak van medewerkers en studenten kreeg daarom veel aandacht in het ontwerp. Aeres gaat als eerste school in Nederland voor het Platinum WELL-certificaat. Het ruimschoots aanwezige levend groen heeft op zich zelf al veel positieve effecten op het binnenklimaat. Daarnaast zijn ook andere relevante factoren als daglicht, ventilatie, thermisch comfort, akoestiek, beweging en het gebruik van non-toxische materialen geoptimaliseerd. Per ruimte kunnen gebruikers zelf onder meer verlichting, klimaat en zonwering regelen. De gebouwprestaties worden continu gemonitord en aangestuurd door een intelligent gebouwbeheersysteem. Het inspirerende interieur is een vertaling van de onderwijsvisie en duurzaamheidsambities. De functionele en gevarieerde mix aan leer- werken overlegruimten faciliteert activiteitgericht onderwijs, onderzoek en projectmatig en individueel werken. Door de flexibele inrichting en meubels passen ruimtes zich eenvoudig aan. Tijdens de Floriade, van april t/m oktober 2022, transformeert een deel van de school zelfs naar ontvangstgebouw voor (internationale) bezoekers.
Smart building
De nieuwe Aeres Hogeschool is een slim energetisch gebouw met smart-skin; afhankelijk van de positie en oriëntatie hebben de gevels verschillende eigenschappen. Zo zorgen pv-panelen aan de westkant naast energieopwekking ook voor zonwering. De oostzijde, gericht op de bomentuin van het Floriadeterrein, is volledig groen en kleurt mee met de seizoenen. Het levendige natuur inclusieve groendak is zowel een aangename verblijfsruimte als een inspirerend leer- en experimenteergebied. Een luifel van semi-transparante pv-panelen beschermt de studenten tegen de zon. Opgevangen regenwater dient als warmte-/ koelingsbuffer en voorziet in de bewatering van het groen op en aan het gebouw. Passend bij de duurzame ambities voor de nieuwe hogeschool zijn verschillende circulaire materialen in het gebouw verwerkt, zoals biocomposiet gevelbekleding, betongranulaat, hergebruikt hout voor de tribunetrappen, vlonders en buitenmeubels en gerecyclede metal studs voor de binnenwanden. Op zijn beurt maakt het demontabele ontwerp zelf toekomstig hergebruik van bij Madaster geregistreerde materialen mogelijk.
Oplevering | 2021 |
Opdrachtgever | Stichting Aeres Groep |
Bouwkunding aannemer | Aannemingsmaatschappij Hegeman BV |
Fotograaf | Blue Monque Creatives, Gerard van Beek en Hennie Raaymakers |